18 februari
Door: Emy
Blijf op de hoogte en volg Emy
18 Februari 2014 | Marokko, Essaouira
Eergisteren vertrokken we, via de tolweg zijn we naar El Jadida gereden, de camping hier was slecht maar daar waren we al voor gewaarschuwd, het was voor ons alleen een halte voor de nacht dus maakte dat niet veel uit. De volgende dag zijn we van El Jadida helemaal via de kust naar Sidi Kaouki (20 kilometer ten zuiden van Essaouira) gereden, hier staan we nu op camping Kaouki Beach.De reis hierheen was landschappelijk erg mooi, tot Safi overwegend groen, daarna steeds steniger zonder bomen en vlak voor Essaouira weer bosrijk in een mediterraan aandoend landschap. Er waren onderweg weer heel veel mensen, te voet, met ezels, paard en wagen...het oogsten van wortelen was in volle gang, en de karretjes waren overbeladen. Veel vrouwen en kinderen met volgepakte ezels op weg naar de souks waar de mannen zich vervolgens met de verkoop bemoeien. Opvallend was ook dat veel mannen en soms ook vrouwen langs de weg stonden te wachten. Zo nu en dan stopt er een auto, er wordt dan wat onderhandeld en soms stappen mensen in om zo naar hun werkplek te worden gebracht, lukken de onderhandelingen niet of is het geboden werk niet geschikt dan rijdt de auto verder naar een ander groepje mensen.
In Oualidia zijn we even gestopt, dit dorp ligt heel mooi direct aan zee, en de souk hier was erg uitnodigend, dé plek om even lekkere groenten in te slaan! Na Safi werd de weg érg slecht, zó slecht dat we overwogen om maar via de route nationale verder te gaan (grote gaten in de weg en op 1 punt moesten we echt de berm in om verder te kunnen) maar na Souira werd het weer redelijk en omdat het landschappelijk zo mooi was besloten we gewoon vol te houden.
Onderweg wilden we nog even stoppen om een hapje eten te kunnen maken en toen kregen we voor het eerst te maken met opdringerige, zeurende kinderen: we zagen niemand maar toen we eenmaal waren gestopt stonden ze ineens voor de camper, zeurend om "bonbon, stylo, cahier, ballon" n'importe quoi.Toen we hier niet aan toegaven werden ze vervelend en tenslotte gebruikten we Shiva (attention chien méchant) om ze weg te krijgen, dat lukte even, ze gingen het land in, waar we nu ook een kudde schapen ontwaarden waar zij kennelijk op moesten passen. We hadden het eten nauwelijks op toen ze er weer waren, en erger, ook de schapen liepen zo over de weg en het scheelde niet veel of er was een auto bovenop geknald...een voorbijrijdende Marokkaan toeterde waarop de kinderen zich weer met de kudde gingen bemoeien.
Een eind verderop werden we staande gehouden door de politie, niet in verband met bovenstaand voorval maar wel omdat Hans te hard reed, 74 kilometer waar 60 was toegestaan, een bekeuring van 300 dirham (30 euro) was het gevolg.
Vlak voor Essaouira zagen we de eerste dromedarissen en de beroemde Arganbomen die alleen in deze streek schijnen voor te komen.
Vandaag hebben we een rustdag ingelast, wasje gedraaid (wat een luxe!) en omdat we gisteren geen tv konden ontvangen heeft Hans de schotel geïnspecteerd, er bleek een beugel te zijn afgebroken. Hier op de camping kun je daarvoor terecht bij Hassan, Hassan was blij iets voor ons te kunnen doen, eerder vandaag hadden we hem een elektrische kachel cadeau gedaan ( in Spanje gekocht maar het bleek een miskoop, in de camper kunnen we er niets mee) en nu zorgde hij ervoor dat er een mannetje kwam die een nieuwe beugel af kwam leveren.
Morgen gaan we naar Essaouira, bij de haven daar schijnt een camperplek te zijn waar je ook kunt overnachten, we zullen wel zien, we gaan in elk geval morgen deze stad verkennen! Misschien komen we onze buren uit Mohammedia daar ook tegen, we hebben mailcontact en zij willen ook morgen deze kant op.
19 Februari 2014 - 09:50
Ilona:
Wat mooi he, die groenten zo, die man lijkt hetzelfde als die andere man van de groenten :-D
Hoeveel kost een camping daar eigenlijk, en brandstof en levensmiddelen?
Wat staat pap er mooi op, zeker met de afgebroken beugel? Jouw haar is lekker lang aan het worden, wat een bos, mooi :-)
xxxxx -
19 Februari 2014 - 14:05
Kim:
Leuk om weer even te lezen! Mooie foto's!
Jammer van die bekeuring.
Jeetje een rustdag :-p Misschien moeten jullie er wat meer nemen jullie zijn bijna heel Marokko al door gereden! Lekker een week ergens blijven en fietsen.
Veel plezier nog!
xxxxx -
20 Februari 2014 - 23:45
Patty:
Hallo Hans en Emy
Wat maken jullie een hoop mee en alles zo heel anders , heel leuk.
Emy ik herkende je bijna niet met je lange haar, mooi hoor.
Véél plezier met jullie reis.
Groeten Patty en Wim